Vírusmarketing esettanulmány - Quiksilver: Dynamite Surfing


Megbízó: Quiksilver Inc. Skandináv régió
Ügynökség: Saatchi & Saatchi, Dánia

 

A vírusfilm témája a városi szörf, amiben néhány fiatal egy dinamit segítségével generál mesterséges hullámokat egy skandináviai városi tóban, hogy bebizonyítsák, szörfözni nem csak a tengeren vagy az óceánon lehet.  

 

Quiksilver - Dynamite Surfing

 

Az ötlet és a márka célcsoportja

Az „urban surfing” téma, mint vírusmarketing, több ízben is találó volt: egyrészt a Quiksilver márka alapvetően szörfösökre és egyéb deszkás sportokra (windsurf, kiteboard, wakeboard, snowboard, skateboard stb.) specializálódott, így a film remekül illeszkedik a cég arculatához, másrészt a sportágra érzékeny fiatalok túlnyomó többsége egyébként is városlakó, mint ahogy a márka elsődleges célcsoportja a 18-24 éves fiatal férfi korosztály.

A 2007-es 80 másodperces vírusvideó több milliós nézettséget generált több videó-megosztó oldalon is, ráadásul szinte az összes vízi sportokkal foglalkozó site-on elővették akkoriban a témát, így az sem meglepő, hogy a Scandinavian Advertising Awards még díjra is jelölte, így a kisfilm méltán kap helyet a legjobb vírusmarketing kampányok között.

A kreatív stratégia

A videó, ami egyébként a vírusmarketingre oly jellemző, látszólag alacsony költségvetésen alapul, korántsem néhány lelkes amatőr keze munkája. A kampányt ugyanis a dán Saatchi & Saatchi akkori kreatív igazgatója, helyi berkekben a vírusmarketing úttörője, Simon Wooller vezényelte le, aki a BBDO és a Saatchi után a Halbye Kaag JWT dán reklámügynökséghez igazolt.

A kampány kifejezetten az északi piacra specializálódott, habár rohamos sebességgel járta be a világot, hiszen az üzenet a világ bármely pontján érthető volt. A Quiksilver üzenetében benne foglalta magát a szemléletet, hogy a szörfös életmód egy komplett életforma, a Quiksilver pedig teljessé teszi ezt az életformát.

A háttér

Ahogy Wooller az esettanulmányban elmondja, a vírusmarketing mindig kérdéseket vet fel, elgondolkodtat, vagy úgy hívja fel magára a figyelmet, hogy sokkol, megbotránkoztat vagy megnevettet. Ebből adódóan a videó egyik célja az volt, hogy ne lehessen eldönteni, hogy a felvétel valódi vagy sem. Néhányan határozottan a hamis verzióhoz ragaszkodtak, ám nekik sem volt igazuk. A felvételen rögzített események valóban megtörténtek, de nem egészen olyan módon, ahogyan azt a végeredmény mutatja.

A folyóba dobott dinamithoz például külön engedélyre volt szükségük, amit végül a dán kormány adott meg. A robbantáshoz el kellett keríteni a területet, majd biztonságos helyre vonulni a felvétel elkészítéséhez. A szörfjelenetet éppen ezért külön jelenetben vették fel, a végső vírusfilmet pedig különböző vágóstúdiókban készítették el.

A terjesztés kérdése

Wooller két okból választotta az vírusmarketing kampányt: egyrészt a rendkívül kötött büdzsé keretek közé szorította a kampányt a terjesztés módja szerint, hiszen Skandinávia nem egy jelentős piac a szörf sportágát tekintve, így indokolatlan lett volna egy költséges TV-kampányba fogni, a nyomtatott sajtón belül pedig nehéz a szörfös életforma alapvető értékeit hitelesen közvetíteni. Másrészt Wooller az internet és a web 2.0 híveként szentül hitt abban, hogy az online terjesztés meghozza majd a kellő mértékű sikert.

A platform kiválasztását követően nem volt más teendő, mint a megfelelő közvetítőkhöz és véleményvezérekhez eljuttatni a videót, akik aztán megindították az öngerjesztő folyamatot, híveik minden releváns felületen megjelentették a filmet.

Konklúzió

A vírus meghozta azt a várva várt sikert, amire oly sok márka áhítozik. Létrehozott egy nemzetközi közösséget a brand égisze alatt, az interneten sorra bukkantak fel a városi szörfösök. Az üzenet így tehát célba ért, ráadásul nem csak az igen szűk dán piacon, hanem világszerte mindenhol megtalálta a célcsoportját. Wooller megmutatta, hogy az internet lehetőségei korlátlanok és időtlenek, hiszen a film mind a mai napig megállja a helyét, ugyanazt üzenve, amit 2007-ben kívántak mondatni vele.

Pálhidy Fruzsina

[Follow me on Twitter]

AKTUÁLIS WORKSHOP TÉMÁINK


WORKSHOP

Online márka kommunikáció a közösségi térben


  • Hogyan néz ki valójában a közösségi tér?
  • Mire való a márka identitás és az SM stratégia?
  • Amit mindenki tud, de nem mindegy, hogyan!
  • Amit nem látok, az nincs!
    Struccpolitika helyett, social monitoring!
  • Hatékony kampányt szeretnék,
    a célcsoportomat elérve, médiaköltés nélkül!
  • Jó, ha beszélnek rólunk! De még jobb, ha elkötelezett
    képviselői vannak a márkánknak!

Workshop időtartama:
4 óra
Időpont: 2015.05.29.


ÖTLET KELL? NETES MEGOLDÁS KELL?
VAN EGY TENDERED?